Tukholman maraton 2018 on nyt takana, maalissa ajalla 4.11.02 (netto).

Kuvassa maaliintulo, kuvanottohetken vauhti lienee jotain 15 km/h.

73DA5AB3-6F39-4926-9FD3-4388F12A49AC.jpg
 
Olin matkassa tavoitteella ”maaliin pääsy hyvissä voimissa” eli en ollut ajatellutkaan mitään ennätystahteja. Lämpötila oli 30 asteen korvilla, reitillä ehkä paikoin vain 26-27, paikoin kuumempaa. 
Matkaan lähdin kasinasta D, jossa oli tasoisiani juoksijoita varmaan kolmisen tuhatta. Olihan siinä lähtöhetkellä kova tungos! Juoksemaan päästiin kuitenkin yllättävänkin nopeasti. Eka juomapisteen piti mielestäni olla jo parin kilsan päästä, mutta jos oli niin se meni minulta ohi. Onneksi lähtöpaikalla oli juomaa mistä tankata. Olihan mulla oma pullo mukana, mutta se vesi oli kyllä ns huoneenlämpöistä jo startatessa. Jossakin 15-18 kilsan kieppeillä heitin pullon sivuun, kun juoma-asemia olikin yhtä äkkiä tuhkatiheään. Alkumatkasta niillä oli kova tungos kun ihmiset meinasi mennä toisista läpi että saivat juomansa. Aikaa niissä tuhraantui minullakin enkä kyllä ollut juuri sen ystävällisempi tai kohteliaampi niillä kuin muutkaan. Loppua kohden väki harveni reilusti ja juomaa sai melkein jonottamatta. 
Alkumatkan juoksin lössin mukana, vauhti oli koko lailla 5.30 korvilla. Pysähtelin kuitenkin tankkaamassa jokaisella juomapisteellä sen verran tiheään, että keskivauhdit tippui tuonne kuuden minuutin korville, mukaan mahtuu myös yksi wc-käyntikin. Puolikkaan väliaika oli melko justiin kaksi tuntia netto. Olin käynnistänyt garminin lähtöviivan kohdalla. 
Västerbron sillan kävelin melkein kokonaan, tai juoksuvauhtini oli lähinnä kävelyvauhtia. Siltahan on jossakin 34 km vaiheilla, jolloin hyvin moni on jo voimansa kuluttanut. Sainkin tehdä paljon ohituksia pari kilsaa ennen siltaa, sillallakin ja varsinkin sillan jälkeen. Juuri sillalle tullessa oikeassa takareidessä tuntui krampin oireita ja kävelin muutamia kymmeniä metrejeä. Toinen kramppi tuli pari kilsaa ennen maalia ja sekin katosi muutaman kävelyaskeleen jälkeen. 
Maaliin saavuin siis ajassa 4.11.02, loppukirikin irtosi stadionilla. Ohitin toista kymmentä juoksijaa siinä radalla, viimeisen 20 km matkalla sijoitukseni petraantui reilusti. Odotan väliaikojen rinnalle sijoituksia, mielenkiintoista katella ohitettujen määrää. Ohikin mentiin, sitä en kiistä.
 Nyt laivalla kello 22 korvilla ruotsin aikaa makoillaan jo sängyssä ja aletaan houkutella unta. Vanha ei jaksa lähteä riekkumaan iltaa noin kovan rääkin jälkeen. 
 
Hellemaratoneja olen ennenkin joutunut juoksemaan ja siitä kiitos tälle kisalle. Nöyrästi ja maltilla, jarrutellen silloin kun huomaat meneväsi liian kovaa. Tuloksena on silloin onnistunut juoksu eikä jälkilöylyjä lyödä piipaa-auton taikka ensiaputeltan suojissa.
Lisää Tukholmaa? Katsotaan, en oikein usko, mutta aika näyttää.
 
Eka puolikas 2.05.56 ja yhteisaika 4.11.02 eli negatiivinen splitti tuli varovaisesta alkuvauhdista johtuen.