Maraton on pitkä juoksumatka. Sille ei kannata sännätä ihan pikku harjoittelulla, ainakaan jos aikoo tulla maaliin hyvävoimaisena ja siten että koko matka on juostu. Aikaahan siihen silloin saa menemään vaikka kuusi tuntia, mutta energiavarojen loppuminen tulee jossakin välissä eteen ellei ole harjoitellut.

Nyt kun olen muutamia tuttuja nähnyt tuolla matkan varrella, sekä puolikkailla että täysmatkoilla, olenkin ajatellut muuttaa treenaustani hiukan. Ensiksikin minun pitää saada tuo läskikerros vatsan kohdalta ohenemaan merkittävästi. Toiseksi nopeusharjoittelua on otettava lisää ohjelmaan. Nyt olen tehnyt työtä oppiakseni juoksemaan semmoista 5.40 -6.00 -kilsavauhtia. Huomasin nopeuden riittämättömyyden terwakympillä, kun en kerta kaikkiaan pääse tarpeeksi lujaa, en edes kymmentä metriä saatikka kymmentä kilometriä. Jalat ja kroppa kesti hyvin tuon 4.46-km-vauhdin, mutta hengitys ei kerkeä kovempaan vauhtiin mukaan. Pitää siis saada juoksua taloudellisemmaksi = ainakin 3 kiloa pois tuota matkan varrella kertynyttä ruokailutapa-läskiä,. Se ei ole elintasokumpu vaan ihan pienestä asti kehittynyt rasvakokkare jota olen ylläpitänyt liian rasvaisella ruualla ja vähäisellä (liian vähäisellä?) liikunnalla. Lisäksi hapenottokyky lienee vielä huono?

Ei, en minä huippujuoksijaksi aio. En koskaan juokse maratonia alle 3 tunnin. Haluan vain olla terve. Meillä on sen verran suvussa ollut noita perinnöllisiä tauteja että niitten välttelyyn jos keskittys? Liikunnalla siihen on varsin merkittävä vaikutus. Kestävyysurheilussa on se etu, että liikkumista pitää olla paljon, siis useita tunteja, useita kertoja viikossa. Viimeksi kun pelasin lentopalloa, niin pelattiin 1-2 kertaa viikossa. Puolitoista tuntia kerrallaan... Ei riittäny... Ja sitte kun lopetin pelaamisen niin tilalle ei tullut juuri mitään säännöllistä. Ennenkuin nyt, kiitos Ullalle ja Päiville, kiitos muille kannustajille. Kiitos Suskille, koeta kestää se, että olen välillä kahden tunnin lenkillä enkä oikaise kotiin.... Kiitos että olet mukana matkoilla, nyt Oulussa, kohta Tukholmassa, Rovaniemellä, Kittilässä... On hienoa, että olet mukana ja samalla itsekin harrastamassa kuntoilua. Tulokset tulee hitaasti mutta varmasti.

Juoksin Kiimingissä maratonin 4.22 -pintaan kaikkine paskareissuineen. Pari viikkoa aiemmin juoksin puolikkaan 1.45:n alle. Nyt meni puolikas 1.51, elikkä Tukholmassa on odotettavissa 4.20... maksimissaan. 4 tunnin alitus ei tällä kunnolla kait onnistu? Aion lähteä kyllä 4.15-jäniksen kantaan, jonka on tarkoitus jäädä jälkeen jossakin 10 kilometrin jälkeen. 4.00-jänis kiinni sitten 35 kilsan jälkeen? Haave, joka toteutuu vain jos maltan lähteä tarpeeksi hitaasti. Jos ei onnistu niin sitte Levillä 4 tunnin kimppuun paremmin treenanneena.

Tsemppiä Ullalle ja Karille! Toivottavasti ei ole kaatosade eikä myöskään helle!